Moringa ağacı tropik bölgelerde yetişir ve 300’den fazla hastalığa iyi gelen eski bir şifalı bitkidir. Halk arasında ban ağacı, yaban turbu ağacı veya hinthıyarı ağacı olarak da bilinir. Çok hızlı büyür.
Kanseri ve Şeker Hastalığını Yok Eden Bitki Moringa
Moringanın besin değeri çok yüksektir. A, C, E vitaminleri, potasyum, amino asitler, beta-karoten, kalsiyum ve protein açısından oldukça zengindir. Bunların yanı sıra antioksidanlar içerir, dokuları koruyucu ve iltihaplanmayı önleyici özellikleri vardır.
Kökleri, kabuğu, taneleri, yaprakları ve tohumları yani nerdeyse her kısmı yenebilir. Kansızlık, diyabet, karaciğer hastalığı ve sindirim sorunları başta olmak üzere bir çok hastalığın çaresidir.
Moringanın Faydaları
1. İltihapla savaşır
Moringa iltihaplanmaya yol açan enzimleri ve proteinleri bastırarak iltihabı azaltır. İltihabı azaltmak önemlidir çünkü azaltılmazsa kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite ve artrit gibi kronik sorunlara yol açabilir.
2. Diyabeti önler ve düzenler
Moringa güçlü bir önleyicidir ve glükoz seviyesini düşürmede çok etkilidir. Oksidatif stresi düzenler, kan şekerini ve kolestrolü düşürür. Bu tür kullanım için moringa yaprağı tozunu tercih edin.
3. Kalp damar sistemini korur
Damarlarda plak oluşumu engeller ve kolestrol seviyesini düşürür. Kandaki lipidi kontrol eder ve kalbi sağlıklı tutar.
4. Serbest radikallerle savaşır
Moringa flavonoid, polifenol ve askorbik asit (C vitamini) gibi birçok antioksidanla doludur. Bu özelliği ile, oksidatif strese ve iltihaplanmaya yol açan serbest radikallerle savaşır. Moringa yaprakları, tohumu ve çiçeği bu antioksidanları içerir. Ayrıca hücreleri sağlıklı tutar ve fonksiyonlarını arttırır.
5. Kanseri önler
Sahip olduğu antioksidan özellikleri, C vitamini, beta-karoten, kuersetin ve klorojenik içeriği ile serbest radikallerle savaşarak kanseri önlemeye yardımcı olur.
6. Beyin sağlığını destekler
Antioksidan özellikleri ve yüksek miktarda içerdiği E ve C vitamini sayesinde Moringa bitkisi beyni oksidatif hasardan korur ve sinir hücrelerinin bozulmaması için savaşır. Bununla birlikte dopamin ve noradrenalin seviyelerini normal hale getirerek tutarak hafızayı kuvvetlendirir. Moringa beyin fonksiyonlarını arttırır ve Alzheimer’ı önler.
7. Karaciğeri korur
Bu güçlü bitki vücudu oksidasyona, hasar ve zehirlenmeye karşı korur. Karaciğer hasarını azaltır ve karaciğer enzimlerini dengeler. Kanı temizlemesi ve gıdaların işlenmesi için karaciğer fonksiyonlarını güçlendirir.
8. Yaraların iyileşmesini hızlandırır
Moringa pıhtılaşma süresini kısaltır ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Yaprakları, tohumları ve kökleri bu işe yardımcı oluyor. Aynı şekilde kanamayı durur, sıyrıkları ve çizikleri azaltır.
Moringayı nasıl kullanmalı?
Yumuşak bir tadı olan Moringa yaprağı tozunu kullanabilirsiniz. Bu tozla çay veya smoothie yapabilirsiniz. Ama tohum özü kullanmaktan kaçınmalısınız çünkü bağışıklık hücreleri için zehirleyici olabilir. Moringa yaprağı tozundan yarım ila 1 çay kaşığı kullanabilirsiniz.